zaterdag 18 juni 2011

Lange belichtingen

Naar aanleiding van de vorige post over de LightCraft Works ND filter een post over lange belichtingen. Een ND filter is ideaal voor dit soort situaties waarbij je "teveel" licht hebt.

Soms is een ND filter niet nodig. Het eerste voorbeeld is er zo een. Deze foto is gemaakt in de Ardennen. Het was 00.30 `s-nachts en er scheen een heldere maan, echter deze was verborgen achter langzaan bewegende schapenwolken. Na een aantal opnamens gemaakt te hebben was deze foto die hier geplaatst is eigenlijk de beste. Deze heeft een belichtingstijd van 239 seconden, bijna 4 minuten dus. Dit werd bereikt de belichting van de camera in de "M" stand op "BULB" te zetten en door middel van een draadremote de sluiter te openen en te sluiten. Uiteraard is een goed en stabiel statief een pré. De langere sluitertijd geeft de wolken een sluiervormige beweging. Hoe langer de sluitertijd hoe meer beweging.

Tip: Heb je anti-shake? zet deze dan uit wanneer je van statief werkt.

Verdere info: Sony DSLR-A900 met Sony 2.8 20mm objectief. Belichting 239 sec bij f10.

De volgende opname is wel gemaakt met de Fader ND van LightCraft Works. Het onderwerp was deze keer een beekje. Na een aantal opnames heb ik voor dit standpunt gekozen. het hoofdonderwerp is een steen.

De normale belichtingstijd zonder ND filter was zo`n 1/15 van een seconde bij f22. Wel veel scherptediepte dus, maar de "korte" belichtingstijd zou weinig effect van beweging in het water opleveren. Met de Fader op maximaal kwam de belichting uit op 8 seconden. Het stromende water krijgt nu een soort effect alsof het gelei of ijs is.

Verdere info: Sony DSLR-A900 met Sony Carl Zeiss 24-70mm 2.8 op 70mm
belichting 8 seconden bij f22.

Ook hier geldt hoe langer de belichtingstijd hoe groter het effect. Hier een foto met een belichtingstijd van 2.5 seconden. Het effect is klein, ook omdat het water hier niet al te snel stroomt.
verdere info: Sony DSLR-A900 met Sony Carl Zeiss 24-70mm 2.8 op 35mm
belichting 2,5 seconden bij f22.


Tip: let op bij het gebruik van een variabele ND filter dat je niet ver ver doordraaid, dat wil zeggen niet tot of voorbij de max. aanduiding op het filter. Zo`n filter bestaat uit een tweetal polaristaiefilters die over elkaar heen draaien. op het eind van de instelling krijg je dan , wat begint als een soort vingettering en eindigt als een crosshatch, aangezien het filter dan op zijn donkerste stand staat is dat dus lastig te zien. Op de foto hieronder te zien als twee donkere banden . De belichtingstijd was hier overigens 20 seconden.

verdere info: Sony DSLR-A900 met Sony Carl Zeiss 24-70mm 2.8 op 24mm
belichting 2o seconden bij f22.

Meer info over de filters van LightCraftWork vind je hier.

Geen opmerkingen:

Fotografie is niet alleen kijken, maar vooral ook “zien”

“Een wereldstad aan de Maas”. Oftewel Rotterdam, oftewel de stad waar deze fotograaf zijn wortels gevestigd heeft. Pieter heeft een unieke zicht en maakt foto’s op meerdere gebieden. Haven & industrie, natuur & landschappen, of anders architectuur of mensen? Wedden dat er voor u ook iets tussen zit!?

Welkom dus op mijn blog, deze blog maakt deel uit van mijn officiële site: www.pietervanroijen.nl