zondag 26 juli 2015

Vintage lens: Meyer-Optik Görlitz Telemegor 400mm f/5.5

Zoals ik al schreef in deze blogpost: Hasselblad lenzen op Sony camera's
zijn er niet veel adapters voor de sony A-mount maar na het succes van de Hasselblad adapter besloot ik de volgende adapter aan te schaffen. Het ging dit keer om de M42 adapter. De reden daarvan was dat ik al een paar jaar een oude telelens had liggen waar ik niets mee kon omdat deze een M42 aansluiting heeft en niet op een van mijn camera's paste.. 


De lens waar het om gaat is een  Telemegor 400 mm f/ 5.5 van Meyer-Optik. Dit oude Duitse merk uit Görlitz werd opgericht in 1896. In 1968 werd Meyer-Opitk ingelijfd door Pentacon, maar  is onlangs weer begonnen met het produceren van een aantal lenzen. De 400mm is echter een oudje en is geproduceerd ergens tussen 1952 en 1964.

Lens? dit is een lens!
De lens heeft een stevige uitstraling en is niet echt klein van stuk, 34 cm van begin tot eind. Samen met het gewicht van maar liefst 1,8 kilo mag deze lens met recht groot genoemd worden.
Wat verder opvalt is het diafragma, dat het van f/5.5 tot f/32 loopt is dan niet zo bijzonder maar het bestaat uit maar liefst 19 bladen! Ook gaat het traploos van f/5.5 tot f/32 dus wil je diafragma 8.7 of 23.3? dat kan, geen probleem.

19 bladig traploos diafragma
Het scherpstellen vergt een hoop van je pols, tussen 20 meter en oneindig is het al een halve slag en met een minimale afstand van 6 meter betekend het dat je sowieso wat afstand moet nemen tot je onderwerp.
De Duitse slag is wat anders dan de Franse slag.


De adapter die ik gebruik is weer van het merk Kipon, net als de adapter voor de Hasselblad en is dit keer gekocht bij CameraNu.nl

Qua gebruik is het lens waarbij je niet makkelijk en snel foto's maakt. De grote scherpstelslag maakt dat je wat tijd moet nemen en dus even snel voorbij vliegende vogels fotograferen zit er zo 1, 2,3 niet in, vooral als ze tussen de 10 en 150 meter van je af zijn. 
 
De eerste foto's zijn dan vooral van stilstaande objecten. Wat als eerste opvalt is de bokeh van deze lens op volle diafragma opening. Het doet denken aan een spiegellens. Ook is het beeld dan wat wollig. Bij verder diafragmeren verdwijnen beide effecten snel.


Op korte afstand heb je een beperkte scherptediepte en moet je het dan vooral van de eerder genoemde bokeh hebben.


Een statief is aan te raden












Fotografie is niet alleen kijken, maar vooral ook “zien”

“Een wereldstad aan de Maas”. Oftewel Rotterdam, oftewel de stad waar deze fotograaf zijn wortels gevestigd heeft. Pieter heeft een unieke zicht en maakt foto’s op meerdere gebieden. Haven & industrie, natuur & landschappen, of anders architectuur of mensen? Wedden dat er voor u ook iets tussen zit!?

Welkom dus op mijn blog, deze blog maakt deel uit van mijn officiële site: www.pietervanroijen.nl