Generative fill in Photoshop, ofwel generatief vullen in het Nederlands, is een nieuwe functie die, op het moment van schrijven, alleen gebruikt wordt in de beta versie van Photoshop. Deze aanvulling in Photoshop wordt aangestuurd door Adobe Firefly en dat is weer Adobe's AI ofwel kunstmatige intelligentie.
Nu had ik al toegang tot Firefly en heb ik al wat gecreëerd met "text-to-image" met wissende resultaten. Nu is het dus ook mogelijk om foto's aan te passen in Photoshop. Het is een vorm van kunstmatige intelligentie die onder andere beelden creëert op basis van ingevoerde woorden. Adobe gebruikt hiervoor een reeks modellen die worden getraind met Adobe Stock-afbeeldingen, werken met een open licentie en content die tot het publieke domein behoort en/of waarvan het auteursrecht is verlopen. Adobe geeft wel de volgende waarschuwing met betrekking tot commercieel gebruik af.
"Adobe Firefly is zo ontworpen dat het probleemloos voor commerciële doeleinden kan worden gebruikt. Content die door Adobe Firefly is gegenereerd in de Photoshop-app (bèta) mag niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Dergelijke content mag pas voor commerciële doeleinden worden gebruikt nadat de bètafase van Generatief vullen is afgelopen. Dat zal naar verwachting later dit jaar zijn". Meer info hier.
Een van de mogelijkheden in generative fill is het uitbreiden van het "canvas" dit is het zichtbare gebied van je afbeelding. Als voorbeeld gebruik ik deze foto van een Halsbandparkiet.
Bij deze foto zit de vogel helemaal aan de linkerkant en staat een deel van de vleugel niet op de foto. Dit leek mij een goede foto om generative fill eens te gebruiken. Als eerste gebruik ik de crop-tool om de afbeelding/canvas te vergroten. Omdat de rest om de vogel heen voor mij genoeg ruimte heeft doe ik dat alleen aan de linker kant.
Vervolgens maak ik van die uitbreiding een selectie. Waarbij ik ook een kleine strook van de foto selecteer zodat de Ai weet wat er uitgebreid moet worden.
Zodra de selectie is gemaakt komt ook de task-bar te voorschijn. Deze bestaat al in de huidige versie van Photoshop maar in de beta versie is deze uitgebreid met de generative fill functie. In deze task-bar voer je normaal gesproken de text in om de Ai het gevraagde voor je te creëren. Als je niets invult haalt de Ai het geselecteerde weg, of zoals in dit geval wanner er geen pixels zijn, voegt de Ai iets toe. Na het klikken in het vakje met generative fill en daarna op de knop 'Generate' gaat de Ai aan de slag. Er wordt een extra laag aangemaakt en na +- 20 seconden heeft de Ai het zwarte vlak ingevuld. Vervolgens krijg je iedere keer 3 opties.
Optie 1
Optie 2
Optie 3
Conclusie: Generative fill is een handige tool voor verwijderen en uitbreiding,
Het vervangen van de vogel voor een andere vogel, of zeg iets geks: een clown aan een ballon, is weer heel wat anders en vergroot de kans op "nep" foto's.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten