zaterdag 25 november 2023
Foto's evenement LeerKRACHT 10 jaar
zondag 22 oktober 2023
Generative Expand test
Na mijn eerdere artikelen over Photoshop’s Generative Fill, Artikel 1. en Artikel 2. is het nu tijd om Generative Expand eens uitgebreider aan de tand te voelen.
De basis is deze foto van een hert gefotografeerd in de Ardennen. De foto is een RAW-file van 7952x5304 pixels omdat ik zoveel mogelijk detail wilde. Dat resulteerde wel in wat langer wachten want het gebruik van Generative Expand duurt dan wel even. De foto’s die ik in dit artikel plaats zijn wel weer teruggebracht naar maximaal 1500 pixels anders worden de bestanden veel te groot.
Ik zag pas bij het maken van dit artikel dat er aan de onderkant van de foto nog 3 kalfjes in het gras liggen. Dat was mij toen niet eens opgevallen. Deze herten liepen overigens op een privéterrein dus de ontmoeting zelf was op zich niet zo bijzonder.
Ik breid het canvas flink uit naar alle kanten om de Ai veel ruimte te geven voor het vullen van de foto.
Bij deze applicatie, op basis van Adobe’s Firefly, kan je zelf in de functiebalk van Generative Fill woorden tikken wat je wil dat de AI gaat genereren. Bij voorbeeld: Bergen, sneeuw, lucht water, bomen, enz. Ik kies echter om niets in te vullen om te kijken wat de Ai doet met de data van de originele foto. Het resultaat is aardig goed te noemen. De stijl, keuren en landschap zien er natuurlijk uit.
Er zit echter wel een zeer duidelijk verschil in scherpte tussen de originele foto en de uitbreiding. In dit geval was mijn foto op hoge resolutie dus niet nodig. Hier zie je het verschil tussen de originele foto en de uitbreiding gegenereerd door de Ai aan de linker en bovenkant.
De volgende stap was om het canvas nogmaals te vergroten.
Opnieuw vul ik niets in. En na weer even wachten is dit het definitieve resultaat. Het rode kader geeft de originele opname weer en de rest eromheen is dus allemaal door Ai gemaakt.
Op de eerdergenoemde onscherpte na is het een indrukwekkende foto geworden. Heuvels, wolken, grasland, de foto zou zo maar ergens in Kroatië of Schotland genomen kunnen zijn.
Uiteindelijk is het een foto van 25907 x 17281 pixels met een bestandsgrote van maar liefst 7,76 GB! Dat is een behoorlijk verschil met de standaard RAW-File van 41,75mb. Photoshop kan dit niet meer opslaan als een .PSD (Standaard Photoshop) bestand maar wijkt uit naar een .PSB bestand. Dit is een Adobe Photoshop Large Document file, voor bestanden groter dan 2GB.
De bewerkingen van deze foto, hoe klein ook, duren dan vele malen langer dat ik gewend ben. Alleen het opslaan van het bestand duurt zo’n 3 minuten, wat betekend dat mijn Mac Mini aardig hard moet werken.
Als ik deze foto, of een andere foto, waarbij veel gebruik is gemaakt van Ai publiceer gebruik ik een afwijkende handtekening in de foto's.
Normaal gesproken staat er Pieter van Roijen Fotografie maar in deze gevallen staat er in mijn handtekening: Fotografie +Ai.
Dat is wel zo eerlijk, kom er altijd voor uit wat je doet en doe niet alsof nep echt is.
zaterdag 21 oktober 2023
Generative Fill test
In opvolging van mijn eerdere artikel over Photoshop’s generative fill/Expand https://pietersfotos.blogspot.com/2023/07/photoshop-generatieve-fill.html ben ik nog eens en stap verder gegaan met testen.
maandag 24 juli 2023
Interview met CameraNu.
Cameranu ontzorgt vakschool Grafisch Lyceum Rotterdam als zakelijk partner
Vanaf 2022 hoort Cameranu bij de European Imaging Group, waar ook Calumet Photographic onder valt. De Calumet winkels in Nederland en België zijn door Cameranu overgenomen en na een rebranding is recentelijk in Amsterdam de allereerste flagshipstore geopend. Maar dat is niet het enige. Mede door de overname is het bedienen van zakelijke klanten een steeds groter onderdeel van de diensten die Cameranu aanbiedt. Een van de gewaardeerde zakelijke klanten is Grafisch Lyceum Rotterdam.
Tijdens een schooljaar werken circa duizend tot vijftienhonderd studenten met apparatuur die het Grafisch Lyceum als vakschool faciliteert. Het grote voordeel is dat de studenten niet verplicht zijn om zelf dure apparatuur te kopen voor het volgen van een opleiding. Zelfs de studenten die geen specifieke video- of fotografie-opleiding volgen maken gebruik van alle aanwezige apparatuur, bijvoorbeeld om een belangrijke presentatie scherp en in hoge kwaliteit vast te leggen in plaats van met een smartphone.
Pieter van Roijen ondersteunt in zijn rol diverse afdelingen binnen het Grafisch Lyceum. Hij is intern de contactpersoon tussen de afdeling inkoop en Cameranu. Enthousiast vertelt hij: “Ik houd mij dagelijks bezig met het aankopen, repareren en keuren van alle apparatuur zoals de fotocamera’s. Zo kan ik structuur aanbrengen, docenten ontlasten en natuurlijk studenten helpen met hun ontwikkeling. Er is grote behoefte aan goede apparatuur en nu profiteer ik als zakelijke klant van het beste van twee werelden, namelijk de goede relatie die ik al had met het personeel van Calumet en het grotere assortiment van Cameranu.”
Een eis van het Grafisch Lyceum Rotterdam is dat de camera’s en objectieven actueel en toegankelijk zijn voor studenten. De systeemcamera’s van het merk Fujifilm worden gebruikt voor fotografie, omdat de instellingen zoals diafragma, ISO en sluitertijd fysiek zichtbaar en handmatig aan te passen zijn. Onlangs hebben spiegelreflexcamera’s plaatsgemaakt voor nieuwe Canon systeemcamera’s voor fotografie- en video-doeleinden. Camera’s hebben jaarlijks onderhoud nodig. De firmware wordt geüpdatet, alle sensoren worden zorgvuldig schoongemaakt en er wordt gecontroleerd of alle schroefjes en onderdelen nog goed vastzitten. Wat als er tussendoor iets gebeurt? Ook dan staat Cameranu klaar.
Pieter vervolgt: “Ik word echt begrepen en geholpen, al is het last minute. Cameranu is klantvriendelijk, ze komen altijd na wat ze beloven en dat met een no-nonsensementaliteit. Foutjes worden snel opgepakt en correct opgelost. Er is kennis van zaken aanwezig en de contactpersoon komt regelmatig langs om mee te kijken. Hij brengt de bestellingen of haalt even wat camera’s op die naar de reparateur moeten. Fijn is dat ik tussendoor goed van de reparatiestatus op de hoogte wordt gehouden. Elke stap wordt per e-mail bevestigd. Hoe minder zorgen, hoe makkelijker mijn taak is.”
Over Grafisch Lyceum Rotterdam
Het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) is de grootste gespecialiseerde vakschool voor de wereld van media, entertainment & technologie in Nederland. Het GLR biedt vier VMBO-leerwegen en een scala aan MBO-opleidingen: Mediavormgever, Mediamanager, Redactiemedewerker, Software Developer, Expert IT Systems & Devices, AV-specialist, Fotografie, Podium- en evenemententechniek, (Allround) Mediamaker en Medewerker Sign. Al deze opleidingen bevinden zich op het snijvlak van creativiteit en technologie.
Over Cameranu
Zakelijke klanten profiteren optimaal van de service van Cameranu. Naast een deskundige, betrouwbare partner, is Cameranu een vast aanspreekpunt dat bedrijven en instanties snel verder helpt. We spreken op locatie af of in een van onze winkels. Of je nu ZZP'er bent of grootzakelijk, Cameranu ontzorgt volledig. We denken mee, bieden scherpe prijzen en hebben een compleet assortiment met ruime voorraad, zodat je snel over de gewenste producten beschikt. Ga naar https://www.cameranu.nl/zakelijk voor meer informatie.
Link naar het artikel: https://www.cameranu.nl/nl/blog/n51048/cameranu-ontzorgt-het-glr-als-zakelijk-partner
woensdag 12 juli 2023
Photoshop generative fill/expand
Generative fill in Photoshop, ofwel generatief vullen in het Nederlands, is een nieuwe functie die, op het moment van schrijven, alleen gebruikt wordt in de beta versie van Photoshop. Deze aanvulling in Photoshop wordt aangestuurd door Adobe Firefly en dat is weer Adobe's AI ofwel kunstmatige intelligentie.
Nu had ik al toegang tot Firefly en heb ik al wat gecreëerd met "text-to-image" met wissende resultaten. Nu is het dus ook mogelijk om foto's aan te passen in Photoshop. Het is een vorm van kunstmatige intelligentie die onder andere beelden creëert op basis van ingevoerde woorden. Adobe gebruikt hiervoor een reeks modellen die worden getraind met Adobe Stock-afbeeldingen, werken met een open licentie en content die tot het publieke domein behoort en/of waarvan het auteursrecht is verlopen. Adobe geeft wel de volgende waarschuwing met betrekking tot commercieel gebruik af.
"Adobe Firefly is zo ontworpen dat het probleemloos voor commerciële doeleinden kan worden gebruikt. Content die door Adobe Firefly is gegenereerd in de Photoshop-app (bèta) mag niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Dergelijke content mag pas voor commerciële doeleinden worden gebruikt nadat de bètafase van Generatief vullen is afgelopen. Dat zal naar verwachting later dit jaar zijn". Meer info hier.
Een van de mogelijkheden in generative fill is het uitbreiden van het "canvas" dit is het zichtbare gebied van je afbeelding. Als voorbeeld gebruik ik deze foto van een Halsbandparkiet.
Bij deze foto zit de vogel helemaal aan de linkerkant en staat een deel van de vleugel niet op de foto. Dit leek mij een goede foto om generative fill eens te gebruiken. Als eerste gebruik ik de crop-tool om de afbeelding/canvas te vergroten. Omdat de rest om de vogel heen voor mij genoeg ruimte heeft doe ik dat alleen aan de linker kant.
Vervolgens maak ik van die uitbreiding een selectie. Waarbij ik ook een kleine strook van de foto selecteer zodat de Ai weet wat er uitgebreid moet worden.
Zodra de selectie is gemaakt komt ook de task-bar te voorschijn. Deze bestaat al in de huidige versie van Photoshop maar in de beta versie is deze uitgebreid met de generative fill functie. In deze task-bar voer je normaal gesproken de text in om de Ai het gevraagde voor je te creëren. Als je niets invult haalt de Ai het geselecteerde weg, of zoals in dit geval wanner er geen pixels zijn, voegt de Ai iets toe. Na het klikken in het vakje met generative fill en daarna op de knop 'Generate' gaat de Ai aan de slag. Er wordt een extra laag aangemaakt en na +- 20 seconden heeft de Ai het zwarte vlak ingevuld. Vervolgens krijg je iedere keer 3 opties.
Optie 1
Optie 2
Optie 3
Conclusie: Generative fill is een handige tool voor verwijderen en uitbreiding,
Het vervangen van de vogel voor een andere vogel, of zeg iets geks: een clown aan een ballon, is weer heel wat anders en vergroot de kans op "nep" foto's.
vrijdag 12 mei 2023
Dauwtrappen in Domburg.
Fotografie is niet alleen kijken, maar vooral ook “zien”
Welkom dus op mijn blog, deze blog maakt deel uit van mijn officiële site: www.pietervanroijen.nl